Oblikovanje za boljše življenje

Po svetu se vse bolj prebujajo ideje o trajnostnem načrtovanju in oblikovanju, o odgovornosti oblikovalcev do okolja in o moči načrtovalcev, da svet obrnejo na bolje. Odkritje, da je oblikovalsko mišljenje (design thinking), nekaj, kar ne sme biti samo domena oblikovalcev, ampak je lahko osnova mišljenju vsakovrstnega načrtovanja, inženiringa, managementa, organiziranja ali oblikovanja ni več novo, to je že realnost marsikje po svetu (http://vimeo.com/20379481, Richard Buchanan).

V krizi smo morda le še dodatno spoznali našo globalno soodvisnost in zato soodgovornost, ki jo v ob vsakem kliku nosimo za vse ljudi po svetu in se zato še dodatno zavedli, da mora vsako oblikovanje imeti za osnovo idejo o boljšem in trajnostnem.

Da bi se lahko vsi oblikovalci, dizajnerji, inženirji in načrtovalci učinkovito spopadli z življenjem, so na INDEX pripravili poseben design process koncept:

http://www.designtoimprovelife.dk/

INDEX: is a Danish-based, non-profit organization that was established in 2002 and coined the concept “Design to Improve Life”. We work globally to promote and apply both design and design processes that have the capacity to improve the lives of people worldwide.

Če hočeš narest dobro storitev ali produkt, moraš razumeti uporabnike, kako se obnašajo in kaj hočejo, pa tudi posel. No, to počnem jaz: večinoma za internet, včasih pa tudi načrtujem tudi ne-digitalne izkušnje.

About me:
about.me/danijel.kurincic

danijel.kurincic@gmail.com

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: